1- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri
Evlenen kadının kocasının soyadının alacağı, ancak dilerse kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının soyadı, kendi soyadı ile daha önceki kocasının soyadından oluşuyorsa bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabileceği hüküm altına alınmış, evlenen kadının tek başına kendi soyadını almasına yönelik herhangi bir düzenleme kanun tasarısında yerini almamıştır.
Buna göre 9. Yargı Paketi TBMM’de aynen kabul edilirse “EVLİ KADININ SOYADI” aşağıdaki şekilde olacaktır;
Gül ESEN, Mahmut ASLAN ile evlenirse kural olarak Gül ASLAN olacaktır. Ancak, evlendirme memuruna ya da daha sonra Nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunursa Gül ESEN ASLAN olabilecektir.
Gül ESEN, ile Mahmut ASLAN evliliği sonlandıktan (Ölüm, iptal, boşanma vs) sonra Gül bu kez Mehmet ÇAKAL ile evlenirse soyadı kural olarak Gül ÇAKAL olacaktır. Ancak Gül, Mehmet ÇAKAL ile evlenmeden önce ” Gül ESEN ASLAN” ad ve soyadına sahipse (yani hem kendi soyadını hem de ilk kocasının soyadını birlikte kullanıyor idiyse) Mehmet ÇAKAL ile evlendiğinde üç tür hakkı vardır: İster Gül ÇAKAL olur, ister Gül KURT ÇAKAL olabilir, isterse Gül ASLAN ÇAKAL olabilir. Yani Gül’ün soyadında mutlaka ÇAKAL (Yeni kocanın soyadı) bulunmalıdır. “GETİRİLEN DÜZENLEME” Gül ESEN, evlendikten sonra soyadının “AYNI KALMASINA” yani Gül ESEN olarak kalmasına “İZİN VERMEMEKTEDİR.”
Çocuğun soybağının sıhhatinin sağlanması amacıyla baba ve çocuğun yanında anaya da soybağının reddi davası açma hakkı tanınmaktadır. Eklenecek hükümle, ananın bu davayı doğumdan başlayarak en geç bir yıl içinde açabileceği düzenlenmektedir.
Tek başına evlât edinmede veya üvey evladın evlât edinilmesinde ana veya baba adı olarak evlât edinenin; ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlının ya da ergin kişilerin birlikte evlât edinilmesi hallerinde ise ana ve baba adı olarak evlât edinenlerin adlarının yazılmasana olanak sağlanmaktadır. Yine evlât edinilmeleri rızalarına bağlı olan kimseler açısından, ana veya baba hanesine evlât edinenlerin adlarının yazılması işlemleri evlât edinilenlerin taleplerine bağlı kılınmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!