|Bizim milletimizin adalet düzeyi,
başka milletlerin adaletinden
aşağı kalamaz.
M.Kemal Atatürk

     1- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Evlenen kadının kocasının soyadının alacağı, ancak dilerse kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının soyadı, kendi soyadı ile daha önceki kocasının soyadından oluşuyorsa bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabileceği hüküm altına alınmış, evlenen kadının tek başına kendi soyadını almasına yönelik herhangi bir düzenleme kanun tasarısında yerini almamıştır.

Buna göre 9. Yargı Paketi TBMM’de aynen kabul edilirse “EVLİ KADININ SOYADI” aşağıdaki şekilde olacaktır;

Gül ESEN, Mahmut ASLAN ile evlenirse kural olarak Gül ASLAN olacaktır. Ancak, evlendirme memuruna ya da daha sonra Nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunursa Gül ESEN ASLAN olabilecektir.

Gül ESEN, ile Mahmut ASLAN evliliği sonlandıktan (Ölüm, iptal, boşanma vs) sonra Gül bu kez Mehmet ÇAKAL ile evlenirse soyadı kural olarak Gül ÇAKAL olacaktır. Ancak Gül, Mehmet ÇAKAL ile evlenmeden önce ” Gül ESEN ASLAN” ad ve soyadına sahipse (yani hem kendi soyadını hem de ilk kocasının soyadını birlikte kullanıyor idiyse) Mehmet ÇAKAL ile evlendiğinde üç tür hakkı vardır: İster Gül ÇAKAL olur, ister Gül KURT ÇAKAL olabilir, isterse Gül ASLAN ÇAKAL olabilir. Yani Gül’ün soyadında mutlaka ÇAKAL (Yeni kocanın soyadı) bulunmalıdır. “GETİRİLEN DÜZENLEME” Gül ESEN, evlendikten sonra soyadının “AYNI KALMASINA” yani Gül ESEN olarak kalmasına “İZİN VERMEMEKTEDİR.”

Çocuğun soybağının sıhhatinin sağlanması amacıyla baba ve çocuğun yanında anaya da soybağının reddi davası açma hakkı tanınmaktadır. Eklenecek hükümle, ananın bu davayı doğumdan başlayarak en geç bir yıl içinde açabileceği düzenlenmektedir.

Tek başına evlât edinmede veya üvey evladın evlât edinilmesinde ana veya baba adı olarak evlât edinenin; ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlının ya da ergin kişilerin birlikte evlât edinilmesi hallerinde ise ana ve baba adı olarak evlât edinenlerin adlarının yazılmasana olanak sağlanmaktadır. Yine evlât edinilmeleri rızalarına bağlı olan kimseler açısından, ana veya baba hanesine evlât edinenlerin adlarının yazılması işlemleri evlât edinilenlerin taleplerine bağlı kılınmaktadır.

     2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikâyet süresinin, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyeceği öngörülmektedir. Böylelikle bu suç bakımından azami şikâyet süresi belirlenmiştir.

Mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret suçunun işlenmesi halinde Kanunun 75 inci maddesine göre ön ödeme hükümleri uygulanacaktır. Aynı şekilde, Kanunun 125 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki hakaret suçunun aynı maddenin üçüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi kapsamında ve/veya alenen işlenmesi halinde de ön ödeme hükümleri tatbik edilecektir. Bu suçun beş yıl içinde yeniden işlenmesi halinde altıncı fıkra uyarınca ön ödeme hükümleri uygulanmayacak ve fail hakkında kamu davası açılacaktır.

Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen ya da uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açabilme imkânı tanınmaktadır.

Kovuşturma evresinde uzlaşma gerçekleştiği takdirde, edimin verine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arz etmesi halinde dava hakkında durma kararı verileceği ve uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkemece yargılamaya kaldığı yerden devam olunacağı düzenlenerek HAGB kararı verilmesinin önüne geçilmeye çalışılmıştır.

     3- 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Açık artırmaların fiziki ortamda yapılması usulü kaldırılmış ve açık artırmaların tamamen elektronik ortamda yapılması ve açık artırma teklifleri arasındaki farkın satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde bin Türk lirasından az olamayacağı düzenlenmiştir.

Açık artırma süresinin son on dakikasında yeni bir teklif ileri sürülmesi halinde açık artırmanın bir defaya mahsus olmak üzere on dakika uzatılacağı kural değiştirilerek artırma süresinin son on dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi halinde açık artırma süresinin her yeni teklifin verilmesinden itibaren üç dakika uzatılacağı ve uzama süresi içinde teklif verildiği sürece açık artırma uzamaya devam edeceği düzenlenmiştir.

Yargıtay bozma karan üzerine yeniden verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyiz kanun yoluna başvurulabileceği açıkça hükme bağlanmıştır.

     4- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkındaki Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

İlk kez istinaf merciince verilecek istinaf isteminin reddi, istinaf edilmemiş sayılması ve istinaf isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlara karşı temyiz yoluna başvuru imkân getirilmektedir.

     5- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararı üzerine ilk derece mahkemesince verilen kararlar ile Yargıtay bozma kararı üzerine yeniden verilen kararlara karşı ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyiz kanun yoluna başvurulabileceği açıkça hükme bağlanmaktadır.

     6- 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

İcra edilebilirlik şerhi verilen arabuluculuk anlaşma belgesine İstinaden tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunulabileceği açık hükme bağlanmaktadır.

Arabuluculuk toplantısına katılmayan taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulacak ve ayrıca bu taraf lehine tarifeye göre belirlenen vekâlet ücretinin yarısına hükmedilecektir.

Yirmi yıl kıdeme sahip olanların yazılı sınava tabi tutulmaksızın arabulucu olabilecekleri düzenlenmiştir.

     7- Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Tek hâkimle çözümlenecek davaların belirlenmesinde davanın açıldığı tarihteki parasal sınırın esas alınmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Düzenlemeyle, açıldığı tarihte heyet halinde bakılan bir davaya, parasal sınırın artmasına rağmen heyet olarak bakılmaya devam edilmesi sağlanmaktadır. Bununla birlikte, yargılama aşamasında miktar artırımı yapılan hallerde ise artırımın yapıldığı tarihteki parasal sınır esas alınacaktır.

     8- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na Yönelik Değişiklik Teklifleri

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavında soru sorulacak alanlar arasına Milletlerarası Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk, Genel Kamu Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku eklenmekte ve bunun yanında idarece sınava yönetmelikle yeni hukuk alanları eklenebilmesi de öngörülmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

wpChatIcon