|Bizim milletimizin adalet düzeyi,
başka milletlerin adaletinden
aşağı kalamaz.
M.Kemal Atatürk

Şikâyetten Vazgeçmenin Tazminat Davasına Etkisi

Şikâyetten Vazgeçmenin Tazminat Davasına Etkisi

Şikâyetten vazgeçmenin tazminat davasına etkisi, Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemelere göre değişmektedir. Genel olarak, şikâyetten vazgeçmenin tazminat davası açma hakkını doğrudan ortadan kaldırdığı söylenemez. Ancak, bazı durumlarda tazminat davasının sonuçlarını etkileyebilir.

  • Ceza davası aşamasında şikâyetten vazgeçme:
    • Hazırlık aşamasında: Şikâyetten vazgeçme, hukuk mahkemesinde tazminat isteme hakkını ortadan kaldırmaz. Karakolda, Savcılıkta şikâyetten vazgeçme beyanı tazminat hakkını ortadan kaldırmaz.
    • Kamu davası açıldıktan sonra: Eğer şikâyetten vazgeçme ile “kişisel haklardan da vazgeçildiği” açıkça belirtilmişse, tazminat isteme hakkı ortadan kalkabilir. Ceza davası açıldıktan sonra da hakim huzurunda (sadece) şikayetçi olunmadığının beyan edilmesi de hukuk mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkını ortadan kaldırmaz. Tazminat hakkının kaybedilmesi için, ayrıca ve açıkça “maddi ve manevi tazminat istenmediği” beyan edilmeli ve bu beyan kesin olmalıdır. Bu konuda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 73.maddesi 7.bendinde: “Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz” denilmiştir. Ancak şikâyetten vazgeçerken aynı zamanda kişisel haklardan da vazgeçildiğinin açıkça belirtilmesi durumunda artık hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılamaz.
  • Tazminat davası aşamasında şikâyetten vazgeçme: Şikâyetten vazgeçme, zaten başlamış olan bir tazminat davasını etkilemez.

Özetle, şikâyetten vazgeçmek, tazminat davası açma hakkını tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak, bazı durumlarda tazminat davasının sonuçlanmasını etkileyebilir. Bu nedenle, şikâyetten vazgeçme kararı vermeden önce mutlaka bir avukata danışılmalıdır.

Nitekim Yargıtayın 4.HD. 06.03.2006, E. 2005/3344 K. 2006/2188 sayılı kararı; “Zarar görenin hukuk davası dışında vazgeçmesinin hukuki sonuç doğurabilmesi için, kamu davası açıldıktan sonra hâkim huzurunda şikâyetten vazgeçmiş olması ile birlikte ayrıca şahsi haklarından da vazgeçtiğini açıklamış olması gerekir.” şeklindedir.

Keza bir başka11.HD.04.02.2008 E. 2007/14886 K.2008/943 sayılı kararı; “Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise, zarar gören artık hukuk mahkemesinde dava açamaz.” şeklindedir.

Sonuç olarak, şikâyetten vazgeçmenin hukuki sonuçları oldukça karmaşık bir konudur. Bu nedenle, bu konuda kesin bir yargıya varabilmek için bir avukata danışmak en doğru seçenek olacaktır. Mia Hukuk & Danışmanlık Bürosu olarak tazminat hukuku alanında uzman avukatlarımızla müvekkillerimize destek olmakta ve onların haklarını elde edebilmeleri için gereken tüm özveriyi sağlamaktayız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

wpChatIcon