|Bizim milletimizin adalet düzeyi,
başka milletlerin adaletinden
aşağı kalamaz.
M.Kemal Atatürk

Yargıtay Kararları Işığında Boşanma Sebebi Kabul Edilen Davranışlar

Yargıtay’ın 2. Hukuk Dairesi oldukça farklı sebepleri boşanma sebebi kabul etmiş ve evlilik birliğinin temelden sarsıldığına hükmetmiştir. Aşağıda yalnızca birkaç karara yer verilmiş olup işbu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Yazının İçeriği;

     1.Eşlerden Birinin Diğerine Karşı Küçültücü Davranışlarda Bulunması Boşanma Sebebidir.

     2.Eşlerden Birinin Diğerini Aşağılaması Boşanma Sebebidir.

     3.Eşlerin Birbirlerini Küçük Düşürmeleri Boşanma Sebebidir.

     4.Eşlerin Birbirlerine Karşı Sevgisizce Sözler Söylemesi Boşanma Sebebidir.


  1. Makale hakkında yorumlar ve sosyal paylaşım alanı

1.Eşlerden Birinin Diğerine Karşı Küçültücü Davranışlarda Bulunması Boşanma Sebebidir.

1.1.Eşlerin birbirlerinin kilolarıyla dalga geçmesi duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

Nitekim Yargıtay bir kararında: “Mahkemece, kocanın sabit görülen kusurları yanında, davalı-karşı davacı (kadın)’ın da kocasına zaman zaman “şişko”, “tombul” diyerek aşağıladığı, kocasının ailesini istemediği ve kocasının geliri üzerinde harcama yaptığı yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında davalı-karşı davacı (kadın) da kusurludur” diyerek eşine şişko diyen eşi kusurlu kabul etmiştir. Y2HD 2013/3960 E., 2013/16506 K.

1.2. Eşlerin birbirlerinin uzuvlarıyla ve dış görüntüleriyle dalga geçmesi duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

Bu konuda Yargıtay’ın örnek bir kararı: “davalı-karşı davacı (kadın)’ın, evlilikleri boyunca kocasına “…seni domuz gibi görüyorum. Orospuluk yapar seni rezil ederim…o…çocuğu, sana hizmet edeceğime babama hizmet ederim” şeklinde aşağılayıcı söz ve davranışlarda bulunduğu yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Kadının bu sözleri fevren söylediği kabul edilemez” şeklindedir. Y2HD 2013/14854 E., 2013/28705 K.

 Yargıtay’ın başka bir kararı ise: “davalının davacıya sürekli olarak “deve gibi boynun var, çocuk mezarı gibi ayakkabın var, karga gibi burnun var, terörist” gibi sözlerle hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında müşterek hayati temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2002/2183 E., 2002/2811 K.

1.3. Eşlerin birbirlerinin dini duygularıyla dalga geçmesi duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

Yargıtay’ın bu husustaki örnek kararı: “davacı kocanın, eşini ailesinin yanına gönderdikten sonra ‘seni boşadım, bundan sonra avukatımla muhatap ol’ dediği, davalı kadının da eşinin dini duygularıyla alay ettiği anlaşılmaktadır. Davalı kadının cinsel ilişkiye engel rahatsızlığını tedavi ettirmekten kaçındığı hususu ise kanıtlanamamıştır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya sebep olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir” şeklindedir. Y2HD  2014/8960 E., 2014/20128 K.

1.4. Eşlerin birbirlerinin meslekleriyle dalga geçmesi duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

 Yargıtay’ın bu hususa emsal teşkil eden kararı:Davacı (koca)’nın eşi ve çocuğuyla ilgilenmediği, eşini kastederek “eninde sonunda ondan boşanacağım” dediği, eşinin mesleği ve kilosu ile alay ettiği ve eşine fiziksel şiddet uyguladığı, buna karşılık davalı (kadın)’ın davacı eşine “annen gelsin sana karılık yapsın” dediği, eşine bıçakla saldırdığı, kocasına beddua ettiği, ailesini istemediği, hastalığı sebebiyle yaşadıkları şehre gelen davacının babasını ve ailesini evine kabul etmediği, geldiklerinde “aç köpekleri niye getirdin” dediği, bu halde boşanmaya sebep olan olaylarda tarafların eşit kusurlu oldukları yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır” şeklindedir. Y2HD 2013/19098 E., 2014/978 K.

2.Eşlerden Birinin Diğerini Aşağılaması Boşanma Sebebidir.

2.1. Eşlerin birinin diğerinin ekonomik durumunu aşağılaması duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

Yargıtay’ın bu konudaki emsal bir kararı: Toplanan delillerden davacı-karşı davalı kadının eşine sürekli “sen adam değilsin, sen erkek misin, geri zekalısın” şeklinde sözlerle hakaret ettiği “sen beni geçindiremezsin, sen kazanamazsın, gideyim de bir gör, senin hizmetçin değilim” şeklinde sözler sarf ederek evi terk ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2012/683 E., 2012/19443 K.

 Keza başka bir emsal karar: “Davalı-karşı davacı erkeğin, eşini “Ailemin tırnağına kurban ol, onların tırnağı olamazsın” diyerek aşağıladığı ve başkalarının evinde dahi “Gelmişine geçmişine…” diyerek küfür ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2015/26456 E., 2017/3055 K.

 Bir başka emsal karar ise: “Davalı kadının ise eşine “Sen erkek misin, soğan erkeğisin” diyerek hakaret ettiği, ortak çocuğu göstermediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2015/26367 E., 2017/3038 K.

2.2. Eşlerin birbirlerinin cinsel yönden aşağılaması duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma sebebi sayılmaktadır.

 Bu konudaki Yargıtay’ın emsal kararı: “davacı kocanın eşini istemediğini belirterek “kız oğlan kız alacağım” şeklinde beyanlarda bulunduğu; babasının eşini kovmasına sessiz kaldığı ve cinsel ilişkinin gerçekleştirilmesi konusunda gereken ilgiyi göstermediği; buna karşılık davalı kadının ise eşini sevmediğini ve istemediğini belirterek babasının kendisine ikinci el birini bulacağını söylediği, eşine “sen erkek misin” diye hakaret ettiği, ayrıca kocasının hastalığı sırasında onunla ilgilenmediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre; boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduklarının kabulü gerekir” şeklindedir. Y2HD 2011/20073 E., 2012/16019 K.

3.Eşlerin Birbirlerini Küçük Düşürmeleri Boşanma Sebebidir.

3.1. Bu konuda eşlerin birbirlerine karşı küçük düşürücü sözler sarf etmesi, eşini başkalarıyla kıyaslaması gibi küçük düşürücü davranışlar boşanma sebebi kabul edilmiştir.

Yargıtay bir kararında: “davacı- karşı davalı erkeğin kadına “oğlum” diye hitap ettiği, eşinin şişmanlığı ile ilgili olarak “popon sepet gibi” şeklinde aşağılayıcı beyanlarda bulunduğu, ters ilişkiye zorladığı anlaşılmaktadır.
Gerçekleşen bu duruma göre boşanmaya sebep olan olaylarda davalı-karşı davacı erkeğin ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekir”
diyerek küçük düşürücü davranışları boşanma sebebi olarak kabul etmiştir. Y2HD 2016/6232 E., 2017/11551 K.

 Yargıtay’ın bir başka kararı ise: “Yapılan yargılama ve toplanan delillerden; davacı-karşı davalı kadının, eşine hakaret ettiği ve eşini başka erkeklerle kıyasladığı anlaşılmaktadır. Bu halde, taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2016/2743 E., 2017/8925 K.

3.2. Eşlerin birbirlerine ilişkin dedikodu çıkarmaları da evlilik birliğini sonlandıran bir davranış olarak kabul edilmektedir.

 Yargıtay’ın bu konudaki emsal kararı: “Davalı kadının kocasının başka kadınlarla ilişkisi olduğu söylentisini çıkardığı, kocanın da kadını eve dönmemesi konusunda tehdit ettiği bu durumda birinin kusurunun diğerinin kusuruna üstün tutulamayacağı anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2006/8942 E., 2006/16016 K.

 Bir başka emsal karar ise: “Davalı-davacı kadının da kıskançlık göstererek, eşinin kendisini 70 yaşındaki yengesiyle aldattığına yönelik ithamlarda bulunduğu ve bu konuda dedikodu çıkmasına sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2016/9447 E., 2017/3790 K.

3.3. Eşlerin birbirlerine ve birbirlerinin ailelerine hakaret etmeleri evlilik birliğini sonlandıran bir davranış olarak kabul edilmektedir.

Yargıtay’ın bir kararı: “Davacı-karşı davalı kadının kayınpederine küfür ederek üzerine yürüdüğü anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2016/9268 E., 2016/13220 K.

4.Eşlerin Birbirlerine Karşı Sevgisizce Sözler Söylemesi Boşanma Sebebidir.

 4.1Eşlerden birinin diğerine karşı evlendiğine pişman olduğunu söylemesi boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir.

 Yargıtay’ın bu konudaki emsal kararı: “Davacı-davalı kadının sık sık eski sevgilisinden bahsettiği, eşiyle evlenmekten pişman olduğunu, eski sevgilisiyle evlenmiş olsaydı daha mutlu olacağını söylediği anlaşılmaktadır. Bu halde, taraftar arasındaki ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2016/10455 E., 2018/1521 K.

4.2.Sevgisizliğin bir diğer hali de eşlerden birinin diğerini süründüreceğini söylemesidir.

Bu konudaki emsal karar: “Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davalı kadının, davacı eşini kastederek bu saatten sonra ne ondan bana koca ne de benden ona karı olmaz, boşanmak istemiyorum onu süründüreceğim dediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir” şeklindedir. Y2HD 2012/9290 E., 2012/26804 K.

 Türk hukukunda bu ve bunun gibi birçok farklı neden, Yargıtay tarafından evlilik birliğinin temelden sarsan hal olarak kabul edilmiş ve boşanma sebebi görülmüştür. Bu nedenle hak kaybına uğramamak ve boşanmanın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için bir boşanma avukatından hukuki destek görmek oldukça önemlidir. Bu konuda Bursa Boşanma Avukatları olarak müvekkillerimize adil ve etkili çözümler getirerek yargılamanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlamaktayız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

wpChatIcon