4.Marka Devir Sözleşmesinin Unsurları
Marka
Daha önce de açıklandığı üzere marka, müteşebbisin mal veya hizmetlerini başka müteşebbislerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmek için kullandığı, aynı zamanda reklam, garanti ve kaynak gösterme gibi vasıfları haiz işarettir.
Bedel
Marka devir sözleşmesinde devreden taraf markanın devralan adına tescilini sağlamakla yükümlü iken, sözleşmenin karşı tarafı olan devralan da markanın kendi adına tescili karşılığında devredene sözleşme ile belirlenen bedeli ödemekle yükümlüdür.
Tarafların Anlaşması
Marka devir sözleşmesinin geçerli olarak kurulabilmesi için tarafların, markanın belirlenen bedel ve şartlar ile devralan adına tescili hususlarında anlaşması ve bu anlaşmanın noter tarafından onaylanması gerekmektedir.
Tarafların Borçları
Devredenin Borçları
a. Marka Üzerindeki Hakkın Devralana Geçirilmekle Yükümlüdür
Devreden, taraflar arasında yapılan sözleşme uyarınca marka üzerindeki kullanma, yararlanma ve tasarruf haklarını devralana geçirmekle yükümlüdür.
b. Devreden, Devrettiği Markayı veya Ayırt Edilemeyecek Kadar Benzerini, Benzer Mal veya Hizmetlerde Kullanmak Amacıyla Tescil Ettirmemekle Yükümlüdür
Devreden, devretmiş olduğu markayı, devredilen mal veya hizmetler için kullanamayacağı gibi, markayı başka mal veya hizmetler için de kullanmayacaktır. Bunun yanı sıra devreden markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini benzer mal veya hizmetler için de kullanmayacaktır. Nitekim böyle bir durumda markanın tescili için devredenin yapacağı başvuru SMK m. 5/1-ç hükmü uyarınca mutlak ret nedenleri içinde yer alacağından bu yöndeki başvuru reddedilecektir.
c. Devreden, Devrettiği Marka ile İltibas64 Yaratarak Haksız Rekabet Meydana Getirecek Başka Bir İşareti Kullanmamakla Yükümlüdür
Devreden, devrettiği markayla ayırt edilemeyecek kadar benzer yahut karıştırılması yüksek ihtimal olan markayı kullanmamayı da üstlenmiş olur. Aksi takdirde devreden, devralana karşı haksız rekabet hükümleri uyarınca sorumlu olacaktır.
Devralanın Borçları
a. Devralan, Markanın Devri Karşısında Sözleşmede Kararlaştırılan Bedeli Ödemekle Yükümlüdür
Marka devir sözleşmesi uyarınca devralan, devredene, sözleşmede kararlaştırılan bedeli ödemekle yükümlüdür. Bu yüküm, tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme niteliğinde olan marka devir sözleşmesinin asli unsurlarından birini teşkil etmektedir.
b. Devralan, Markayı Üzerindeki Hak ve Yükümlülüklerle Birlikte Devralır
Devralanın, markayı üzerindeki hak ve yükümlülüklerle birlikte devralmasının tabii bir sonucu olarak devralan markanın devralınmasından önceki tanınmışlık düzeyinden yararlanacağı gibi, marka üzerindeki rehin, lisans ve haciz gibi hak ve yükümlülükleri de devralmış olur.
c. Devralan, Marka Devri Sözleşmesi Uyarınca Hak Sahipliğinin Kendisine Geçtiğinin Sicilde Tescili İçin Üzerine Düşen Yükümlülükleri Yerine Getirmelidir
Sınai Mülkiyet Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in m.125 hükmü uyarınca devralan markanın devri yolu ile hak sahipliğinin kazanıldığının sicilde kaydedilmesi ve bültende yayımlanması için talep formu, ücretin ödendiğini gösterir bilgi, devir sözleşmesi (sözleşmenin yabancı dilde olması halinde yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi) gibi belgeleri sunmakla mükelleftir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!