|Bizim milletimizin adalet düzeyi,
başka milletlerin adaletinden
aşağı kalamaz.
M.Kemal Atatürk

Son eklenenler

Tüketici Hakem Heyetlerine Başvurularda 2024 Yılı İçin Parasal Sınır

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) m. 68/1 uyarınca tarafların İcra ve İflâs Kanunu’ndaki hakları saklı kalmak kaydıyla; değeri belirli bir parasal sınırın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurusu zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Aynı hükmün dördüncü fıkrasında söz konusu parasal sınırın her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı, bu artışların hesabında bin Türk Lirasının küsurunun dikkate alınmayacağı öngörülmüştür. Aynı hükümlere Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği m. 6/2 ve 5’te de yer verilmiştir.

Yeniden değerleme oranı 25 Kasım 2023 tarihli ve 32380 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 554)’nde 2023 yılı için % 58,46 olarak tespit edilmiştir. Buna göre tüketici hakem heyetine başvuru zorunluluğuna ilişkin parasal sınır 1.1.2024-31.12.2024 tarihleri arasında 104.000 TL olacaktır. 104.000 TL altı yani 103.999 TL ve altı taleplerde Tüketici Hakem Heyetine Başvuru zorunludur. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulmadan dava açılması mümkün değildir. Aksi halde mahkemenin davayı usulden reddetmesi gerekir. Nitekim 2024 yılı için yapılacak başvurularda değeri 104.000 TL.’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin görevli olduğu açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte, 104.000 TL ve üzeri taleplerde arabulucuya başvuru yapmak ve akabinde tüketici mahkemelerinde dava açmak gerekmektedir.

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği m. 6/3 uyarınca tüketici hakem heyetine yapılacak başvurularda, başvuru tarihindeki parasal sınır dikkate alınır. Buna göre 104.000 TL.’lik parasal sınırın zaman itibariyle uygulanmasına 2023 yılı içinde başlanmayacaktır. Örneğin, 31.12.2023 tarihinde tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulmuşsa, 2023 yılı için geçerli olan 66.000 TL.’lik parasal sınır esas alınacaktır.

Önemle belirtmek gerekir ki, Yargıtay kararlarında münhasıran mahkemelerce görülecek tüketici davaları kategorisi ihdas edilmiştir. Başta itirazın iptali, menfi tespit ve manevi tazminat davası olmak üzere temelinde bir tüketici işlemi bulunan davalarda hüküm altına alınması istenen talebin miktar veya değeri parasal sınırın altında olsa bile tüketici hakem heyetine başvuru yapılamayacaktır. Bir diğer deyişle münhasıran tüketici mahkemelerince görülmesi gereken tüketici davaları, tüketici hakem heyetlerinin faaliyet alanı içerisinde kabul edilmemektedir. Bu durumda, talebin miktar veya değeri parasal sınırın altında olsa bile önce arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecek, müzakere sonuçsuz kalırsa, tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir.

Son olarak vurgulamak gerekir ki, parasal sınırın altındaki para alacakları için tüketici işleminin her iki tarafı da genel haciz yoluyla takip yapabilir (İİK m. 42). Bu halde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulmadan icra takibi başlatılabilmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaparken, ilgili kanunlar ve süreçler hakkında bilgi edinmek önemlidir.  Hak kaybına uğramamak için tüketici hukuku avukatları ile iletişime geçmek faydalı olacaktır. Bu bakımdan Bursa Tüketici Hukuku Avukatları, müvekkillere doğru ve eksiksiz bilgileri sunmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti’ne Başvurunun Nasıl Yapılacağına İlişkin Makalemizi de Okumanızı Tavsiye ediyoruz.

https://www.miahukukdanismanlik.com.tr/blog/4383/

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

|Bizim milletimizin adalet düzeyi,
başka milletlerin adaletinden
aşağı kalamaz.
M.Kemal Atatürk

wpChatIcon